اتحاد هوش مصنوعی و پزشکی هوش

به گزارش مجله سرگرمی، فناوری هوش مصنوعی در چند سال اخیر رشدی انفجاری نموده است. در واقع بسیاری از ما همین الان هم در زندگی روزمره مان به نوعی از هوش مصنوعی بهره می بریم.

اتحاد هوش مصنوعی و پزشکی هوش

پیشنهادهای شخصی سازی شده در فروشگاه های آنلاین که بر اساس خریدهای قبلی یا علایق کاربر ارائه می گردد، تنظیم اتوماتیک نور صفحه نمایش گوشی و تخمین قیمت در اپلیکیشن های تاکسی اینترنتی فقط بخشی از کاربردهای متنوع و ارزشمندی است که این فناوری می تواند برای ما داشته باشد. پزشکی و سلامت نیز یکی از حوزه هایی است که می تواند از این فناوری به شکل گسترده بهره بگیرد.

بهبود سلامت فردی، افزایش دقت تشخیص پزشکی و همچنین پیشرفت دانش پزشکی به وسیله شناسایی الگوهای مختلفی که تا به امروز از دید پژوهشگران مخفی بوده از مهم ترین دستاوردهای به کارگیری هوش مصنوعی در این حوزه خواهد بود.

نگاهی به تحولات این فناوری در سال های اخیر نشان می دهد این فرایند تازه شروع شده و باید منتظر ترکیب های جالب تر و هیجان انگیزتر هم باشیم.

هوش مصنوعی و سلامت

یکی از مزیت های اصلی فناوری هوش مصنوعی، امکان شخصی سازی و ارائه پیشنهادهای ویژه برای هر یک از کاربران است.

در حال حاضر انبوهی از مدل های مختلف ساعت هوشمند و دستبند دیجیتال سلامت به بازار عرضه شده است که برای نمونه می توانیم به محصولاتی مثل اپل واچ یا فیت بیت اشاره کنیم.

همه این ابزارها پیوسته بعضی از مهم ترین علائم حیاتی کاربران یعنی ضربان قلب و دمای بدن را پایش می نمایند.

هوش مصنوعی با آنالیز داده های میلیون ها کاربر این تجهیزات می تواند به شناسایی الگوهای مختلفی بینجامد که تا کنون از دید پژوهشگران مخفی مانده اند.

هوش مصنوعی در گام بعدی با تحلیل این الگوها می تواند توصیه های ویژه هر یک از کاربران را به آنها ارائه دهد.

در واقع هوش مصنوعی علاوه بر تحلیل مجموع داده ها و یاری به پیشرفت دانش پزشکی می تواند نقشی مهم در حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی کاربران نیز داشته باشد.

یاری به سالمندان یکی از مهم ترین کاربردهای دیگری است که ابزارهای پوشیدنی مبتنی بر هوش مصنوعی می توانند برای ما داشته باشند.

فرض کنید یک سالمند از ساعت هوشمند استفاده می نماید. این ساعت قادر به پایش ضربان قلب اوست. در صورتی که تغییری غیرعادی در ضربان قلب سالمند روی دهد، این دستگاه می تواند به صورت اتوماتیک با اورژانس یا پزشک سالمند تماس بگیرد و جزئیات دقیقی از شرایط او اعلام کند.

بیشتر ساعت های هوشمند کنونی به حسگر شتاب سنج هم مجهز هستند. بهره گیری از یک الگوی ساده هوش مصنوعی می تواند افتادن کاربر روی زمین و احتیاج او به یاری را نشان دهد. این امکان وجود دارد که ساعت های هوشمند در چنین شرایطی با اورژانس یا پزشک کاربر تماس بگیرند.

به تدریج و با پیشرفت فناوری های گجت های پوشیدنی، شاهد افزوده شدن حسگرهای بیشتری به آنها هستیم. تعداد بیشتر حسگرها به معنای حجم بیشتری از داده های ارزشمند است.

این داده ها می توانند اطلاعات بیشتری درباره شرایط جسمی کاربر ارائه دهند. بهره گیری از هوش مصنوعی برای تفسیر این حجم بی سابقه از اطلاعات به نوبه خود به ارائه بهتر خدمات پزشکی یا توصیه های مرتبط با سلامت می انجامد.

گوشی های هوشمند هم وارد بازی شده اند

جالب اینجاست که کاربرد هوش مصنوعی در پزشکی فقط به ساعت های هوشمند خلاصه نمی گردد. برای مثال تیمی از پژوهشگران در دانشگاه آکسفورد مدتی پیش توانستند یک سامانه مبتنی بر هوش مصنوعی را طراحی نمایند که می تواند با آنالیز الگوی استفاده کاربر از گوشی هوشمند، نشانه های زوال عقل (دمانس) را شناسایی کند.

نرم افزاری خاص می تواند تغییرات ایجاد شده در نحوه استفاده از گوشی را در یک بازه زمانی تعیین شناسایی کند و پیش از این که نشانه های جدی زوال عقل در کاربر نمایان گردد، این مشکل را تشخیص دهد.

بیماری آلزایمر، معروف به قاتل خاموش، یکی از بیماری های رو به رشد عصر حاضر است که معمولا گریبان سالمندان را می گیرد و زندگی را برای آنها و اطرافیان شان تلخ می نماید.

تشخیص سریع و مدیریت به موقع این بیماری را می توان یک گام بسیار مهم در زمینه سلامت سالمندان دانست که البته با یاری هوش مصنوعی امکان پذیر خواهد شد.

هوش مصنوعی و تشخیص های بهتر

شرکت های زیادی در سراسر جهان به کار طراحی سامانه های مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص پزشکی مشغولند.

دو نمونه از معروف ترین پروژه هایی که در این زمینه در جریان است، به تشخیص مسائل بیمار به وسیله آنالیز تصاویر پرتونگاری (رادیوگرافی) و نیز اسکن عنبیه چشم مربوط می گردد.

هوش مصنوعی می تواند با آنالیز حجم گسترده تری از اطلاعات به نسبت پزشکان و یافتن الگوهای کمتر دیده شده، به شناسایی بهتر بیماری ها و ارائه درمان های موثرتر یاری کند.

با این که هنوز این پروژه ها به طور گسترده به کار گرفته نشده اند اما نگاهی به فرایند پیشرفت آنها نشان می دهد فناوری هوش مصنوعی می تواند در آینده در بسیاری از شیوه های کنونی تشخیص نیز به کار گرفته گردد.

مخالفت ها با هوش مصنوعی در پزشکی

مسلما پزشکی مبتنی بر هوش مصنوعی با مخالفت هایی نیز روبه رو بوده است. قرن هاست پزشکی به عنوان یک حرفه انسانی شناخته می گردد.

پزشکی بیش از بسیاری از مشاغل دیگر احتیاجمند تعامل و ارتباط انسانی است. یک پزشک باید بتواند مشکل بیمارش را تشخیص دهد.

این کار صرفا به وسیله آنالیز علائم جسمانی نیست و گاهی احتیاجمند درک فرهنگی است. همچنین شاید بعضی درمان ها برای فرهنگی خاص مناسب نباشد. به همین دلیل، ظرافت های زیادی در کار یک پزشک وجود دارد.

از سوی دیگر، بعضی افراد ترجیح می دهند یک انسان، مشکل شان را تشخیص دهد و آنها را درمان کند تا یک دستگاه. در واقع تعامل انسانی در ارتباط با بیمار و پزشک همچنان از نظر بسیاری از مردم از اهمیت بالایی برخوردار است.

بدون شک زمان زیادی برای رفع کردن این موانع ضروری است اما آنچه مسلم است، حرکت قدرتمندی است که در جهت استفاده از فناوری هوش مصنوعی برای بهبود عملکرد کادر درمانی شکل گرفته است.

نگاهی دوباره به انتقادها

هیچ کسی نمی تواند ادعا کند قضاوت انسانی بی نقص است. حتی بهترین و باتجربه ترین پزشکان نیز گاهی ممکن است اشتباه نمایند.

خستگی یا غلبه احساسی ممکن است دلیل این اشتباه ها باشد. شاید هوش مصنوعی نتواند تا سال ها جایگزینی برای پزشک انسانی باشد. با وجود این، فناوری هوش مصنوعی می تواند در کنار انسان به کار گرفته گردد.

به این ترتیب نه فقط وقت پزشکان برای انجام امور مهم تر آزاد شده، بلکه امکان اثربخشی بیشتر آنها در ارتباط با بیماران نیز فراهم می گردد.

بهره گیری از هوش مصنوعی در فرآیند تشخیص و درمان می تواند جلوی بعضی اشتباه های رایج را بگیرد و در نتیجه به ارائه خدمت باکیفیت تر به بیماران منتهی گردد.

به علاوه هوش مصنوعی می تواند در بعضی مناطق جهان که دسترسی به پزشک به راحتی وجود ندارد نیز بسیار سودمند باشد.

این فناوری به تنهایی یا در کنار بهره گیری از پزشکان به صورت آنلاین (تله مدیسین) قادر به گسترش پوشش شبکه سلامت به دورافتاده ترین مناطق جهان خواهد بود.

دکتر ناهید حاجت پور - پزشک عمومی / ضمیمه کلیک روزنامه خبرنگاران

pariha.com: پریها: مجله اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما، هنر، گردشگری

andishemag.ir: مجله اندیشه | مجله خبری و تحلیل اندیشه، گردشگری، ورزشی و فناوری

estekhdamjadid.ir: استخدام جدید: مجله کسب و کار، استارتاپ های گردشگری

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 138317

به "اتحاد هوش مصنوعی و پزشکی هوش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اتحاد هوش مصنوعی و پزشکی هوش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید